Într-o lume în care freelancerii sunt din ce în ce mai răspândiți, iar munca pe cont propriu devine ușor-ușor normalitate, să știi să te organizezi și să fii cât mai productiv este un skill care poate face diferența între un viitor de succes și unul mediocru.
Dacă ai fost și tu „propriul tău șef” măcar timp de câteva săptămâni, atunci știi cât de greu poate fi să alegi să muncești când poți foarte ușor să lenevești, uitându-te pe Netflix la niște seriale. Această problemă este mai răspândită decât credeai.
Partea bună este că există soluții practice. Una din ele este tehnica Pomodoro, tehnică perfectă pentru cei care simt că nu se pot concentra și sunt distrași de orice lucru nesemnificativ.
Ce este tehnica Pomodoro?
Tehnica Pomodoro este o metodă de a îți îmbunătăți productivitatea și calitatea muncii, de a evita burnout-ul și de a învinge procrastinarea.
Practic, Tehnica Pomodoro constă în setarea unui timer de 25 de minute, timp în care tu te vei concentra asupra unui singur task. Nu intri pe social media, nu bârfești cu colegii, nu verifici știrile. Te concentrezi doar pe task-ul pe care îl ai de făcut.
Odată ce au trecut cele 25 de minute, setează un alt timer de 5 minute, timp în care vei lua o pauză și vei face orice îți dorești.
Fiecare secțiune de 25 de minute este numită un Pomodoro. La fiecare 4 Pomodoro, ia o pauză mai mare (de aprox. 15 minute).
Asta e tot. Simplu, nu?
Pe cât de simplă este această tehnică, pe atât de eficientă. Și nu trebuie să mă crezi pe cuvânt. Poți încerca și tu data viitoare când vei avea niște task-uri de făcut.
Cum poți pune în practică tehnica Pomodoro?
Ai 2 variante la dispoziție: varianta mecanică sau varianta software.
În varianta mecanică, trebuie să cumperi un ceas-cronometru în formă de roșie (de exemplu acesta). Odată ce setezi minutele, acesta începe să ticăie ușor până când se scurge timpul. Deși pare enervant la prima vedere, ticăitul te va ajuta să te concentrezi asupra task-ului pe care îl ai.
În varianta software, trebuie doar să intri pe un site (de exemplu acesta) și să apeși pe butonul „Start”, iar timpul va începe să se scurgă. Este puțin mai simplă față de varianta mecanică, nu?
Cum a apărut tehnica Pomodoro?
Tehnica Pomodoro a fost creată în 1987 de Franceso Cirillo. Acesta era în perioada examenelor și, la fel ca majoritatea studenților, nu se putea concentra asupra materiilor și nu reușea să învețe.
Fiind iritat de acest lucru, Francesco a folosit un timer de bucătărie în formă de roșie și l-a setat la 2 minute pentru a se forța să se concentreze măcar pentru această perioadă scurtă de timp.
Metoda a funcționat, așa că italianul a experimentat cu variante mai lungi. Astfel, a ajuns la clasica perioadă de 25 minute lucru cu 5 minute pauză.
Puteți citi mai multe despre istoria acestei tehnici chiar pe site-ul lui Francesco, apăsând aici.
Sfaturi pentru tehnica Pomodoro
Ca să profiți cât mai mult de avantajele tehnicii Pomodoro, ai în vedere următoarele lucruri:
1. În timpul pauzei, îndepărtează-te de calculator
Odată ce alarma sună, oprește-te din orice făceai.
Rolul pauzelor dintre Pomodoro este să te ajute să te reîncarci și să te pregătești de alte 25 de minute de concentrare.
Prin urmare, cu cât te odihnești mai bine în acea pauză scurtă, cu atât vei fi mai pregătit în următoarea secțiune.
Meditează, mănâncă ceva, fă puțin stretching, hidratează-te. Orice, doar nu petrece timpul tot pe calculator.
2. Poți personaliza timpii după bunul plac
Tehnica Pomodoro a fost inițial concepută pentru 25 minute de muncă și 5 minute de pauză. Asta nu înseamnă că acești timpi se vor potrivi tuturor.
De exemplu, poți fi o persoană care atunci când se concentrează, iese greu din această stare, deci probabil vei avea nevoie de mai multe minute de muncă.
Sau poți fi o persoană care preferă task-urile scurte și pauzele dese.
Oricare ai fi, important este să experimentezi și să vezi care variantă ți se potrivește.
3. Începe cu pași mici
La început, încearcă să setezi între 4 și 6 Pomodoro pe zi. Chiar dacă crezi că ai mai mult timp liber.
Dacă setezi mai multe, cel mai probabil nu vor fi calitative (și în loc să muncești la task-ul tău, vei fi mai atent la cum se scurge timpul) sau te vor obosi atât de tare încât nu vei mai putea face același lucru ziua următoare.
Dacă îi vei folosi corect, vei observa imediat cât de eficientă este tehnica Pomodoro. Este importantă calitatea, nu cantitatea.
După ce te obișnuiești cu tehnica, poți crește treptat numărul de Pomodoro. Totuși, nu este recomandat să treci de 12 într-o zi.
4. Elimină distragerile
În timpul unui Pomodoro, închide toate taburile neimportante (precum Facebook sau Instagram) și pune telefonul departe de tine. Vei avea timp în pauză să dai scroll.
De asemenea, ține un Notepad deschis, iar dacă îți vine în minte vreun alt task care nu are legătură cu ce lucrezi acum, notează-l acolo și ocupă-te de el în pauză sau în următorul Pomodoro.
Concluzie
Dacă te-ai simțit vreodată copleșit că aveai prea multe lucruri de făcut și nu mai știai cu ce să începi, atunci tehnica Pomodoro este pentru tine.
Acesta îți va face viața mai ușoară ajutându-te să te concentrezi și să îți îmbunătățești productivitatea. Practic, în loc să fii atent ore în șir la un monitor, vei împărți aceste în perioade mai scurte, de 25 de minute.
Cea mai bună parte a acestei tehnici este că e extrem de simplu de încercat. Ai nevoie doar de un laptop sau un telefon și o poți folosi pentru orice task, fie că vrei să scrii o carte sau să devii mai eficient la locul de muncă.