Cu toții punem foarte mult accent pe sănătatea fizică, și pe bună dreptate – astfel putem preveni bolile cardiovasculare sau diabetul și să trăim o viață lungă și frumoasă. Dar deseori sănătatea mintală este neglijată. Ea te poate ajuta să treci peste toate greutățile vieții care apar de nicăieri și să te descurci în fața oricărei provocări. Practic, la asta ajuta puterea mentala. Așa cum, pentru a ridica greutăți mai mari, ai nevoie de mușchi mai puternici, la fel se întâmplă și cu obstacolele și eșecurile din viață: pentru a putea trece de ele, ai nevoie de putere mentala.
Ce este puterea mentala?
Conform acestui articol din 2002, puterea mentala este capacitatea unui individ de a se descurca cu presiunea, provocările și toate obstacolele pe care viața le aruncă către acesta, indiferent de circumstanțele în care se află. În același timp, înseamnă și să fii blând cu tine însuți și să fii atent să nu te dobori singur.
O bună sănătate mintală ne va ajuta să trăim viața pe care o iubim, să avem interacțiuni sociale cât mai eficiente și o stimă de sine ridicată. De asemenea, ne ajută la asumarea riscurilor și să încercăm cât mai multe lucruri noi. Așadar, cum putem întări puterea mentală?
1. Ieși la aer curat
O plimbare de 30 de minute în aer liber îți poate schimba starea și să reducă din anxietate și stresul de zi cu zi. În plus, te va ajuta să-ți faci ordine în gânduri și să fii pregătit pentru următoarele task-uri.
2. Redu din timpul petrecut urmărind știrile
Din când în când este ok să revii la curent cu ce se întâmplă în lume, dar nu lăsa asta să te influențeze pe termen scurt. Conform acestui studiu, atunci când niște studenți au urmărit știrile timp de doar 15 minute, anxietatea acestora s-a accentuat, iar starea lor de bine s-a înrăutățit.
3. Setează-ți obiective scurte și accesibile
Mă refer mai exact la obiectivele de tipul „azi o să-mi fac patul imediat ce mă trezesc” sau „azi o să citesc 10 pagini”. Scrie-le pe o foaie dacă e nevoie. Odată ce îți atingi aceste obiective, te vei simți mult mai pregătit pentru obiectivele mai grele. Apreciază micile progrese!
4. Fă cel puțin un lucru incomod pe zi
Gândește-te la lucrurile pe care urăști să le faci, dar știi că te ajută. Să te trezești dimineața? Să alergi câțiva km? Să citești? Să faci un duș rece? Să mănânci o masă sănătoasă? Să îți argumentezi opinia atunci când cineva nu este de acord cu tine? Oricare ar fi, notează-ți-le pe o foaie și gândește-te pe care îl alegi astăzi :). David Goggins e zeul absolut la asta.
5. Folosește regula de 10 minute
Puterea mentala te va ajuta să fii productiv atunci când nu simți că vrei să faci asta. Dar nu este ca o bagheta magică care face să apară motivația de nicăieri. Deci, când simți că ai stat prea mult în pat și vrei să ieși să alergi, fă asta timp de doar 10 minute. Dacă vrei să continui după, super. Dacă nu mai vrei, e în regulă să renunți. Dar, de cele mai multe ori, primul pas e cel mai greu.
6. Folosește regula 5/5/5
Când crezi că te îngrijorezi prea mult în legătură cu o situație, gândește-te care vor fi consecințele acesteia în:
- 5 minute
- 5 luni
- 5 ani
Asta te va ajuta să ai o perspectivă asupra situației, și cel mai probabil vei observa că nu te va mai afecta așa cum o făcea până atunci.
7. Respiră!
Mark Divine, un fost comandant din marină, recomandă tehnica „box breathing” pentru a ne menține calmul în situațiile stresante. Practic, trebuie să inspiri pe nas timp de 4 secunde, să îți ții respirația 4 secunde, să expiri pe gură tot aerul timp de 4 secunde și să îți ții respirația iar timp de 4 secunde, apoi repetă. Poți să adaugi și afirmații pozitive, precum „O să reușesc”. Poți începe să faci asta de câteva ori pe zi timp de 1-3 minute, apoi să crești treptat până la 5-10 minute.
Tu ce alte sfaturi ai avea pentru cei care vor să-și îmbunătățească puterea mentală? Te aștept cu un mesaj pe pagina de Instagram.