Dacă ești la curent cu trendurile din fitness, poate ai observat că în ultimul timp postul intermitent a căpătat o atenție sporită ca fiind o metodă bună pentru a slabi.
Pe lângă asta, foarte mulți influenceri au început să promoveze această metodă, spunând că au reușit să slăbească x kilograme în nu-știu-câte săptămâni.
Cu atâtea păreri pro și contra împărțite în mediul online, e bine să citești mai multe despre postul intermitent, să afli ce este, cum funcționează, cat slabesti cu postul intermitent și cum să începi. Astfel, vei avea cele mai mari șanse să iei decizia corectă.
Ce înseamnă postul intermitent?
Postul intermitent este o metodă de restricționare a caloriilor prin care te vei abține de la a mânca (vei ține post) pentru o perioadă de timp (de obicei 16 ore), urmând ca în restul zilei să mănânci ce îți dorești.
Spre deosebire de dietele tradiționale, precum dieta keto sau dieta mediteraneana, postul intermitent nu specifică ce anume să mănânci, ci când trebuie să mănânci.
Practic, este unul dintre cele mai ușoare planuri alimentare de urmat. Nu numeri caloriile, nu monitorizezi proteinele, nu reduci din carbohidrați. Ai voie să mănânci orice îți dorești, atât timp cât te afli în fereastra respectivă.
Practic, o zi obișnuită în care ții post intermitent arată așa:
- 07:30 – te trezești, însă sari peste micul dejun și nu mănânci nimic
- 13:00 – mănânci prima masă a zilei
- 16:00 – mănânci un snack
- 19:00 – mănânci cina
- 20:45 – mănânci desert (sau o masă mai mică)
- 21:00 – începi perioada de post (fasting) de 16 ore
Dacă e prima oară când auzi de asta, probabil te întrebi de ce ar vrea cineva să treacă prin chinul acesta? Ei bine, postul intermitent poate avea niște rezultate destul de bune:
Beneficiile postului intermitent
1. Te poate ajuta să slăbești
Unul dintre principalele motive pentru care lumea ține post intermitent este ca să slăbească. Atunci când ești în perioada de fasting, vei mânca mai puține mese, rezultând (în teorie) în mai puține calorii consumate, deci vei crea natural un deficit caloric.
În plus, te va ajuta să îți mărești rata metabolică bazală, iar astfel vei arde mai multe calorii zilnic.
2. Îți reglează glicemia
În timpul perioadei de post, nivelurile de insulină și de zahăr din sânge scad, iar asta îți va regla glicemia și te va ajuta să previi diabetul de tip 2.
3. Îți reduce tensiunea arterială
Postul intermitent este una dintre cele mai rapide metode de a reduce tensiunea arterială, iar una dintre cele mai dominante valori ale tensiunii arteriale este tensiunea arterială sistolică. Regimul intermitent reduce tensiunea arterială sistolică mai mult decât orice altă dietă.
4. Induce autofagia
Autofagia este atunci când corpul își mănâncă propriile celule moarte sau bolnave și le reciclează, iar unele studii au arătat că postul intermitent poate ajuta la acest lucru.
Dezavantajele postului intermitent
1. Poate crea obiceiuri greșite
Așteptarea unei anumite ore pentru a putea mânca, apoi a fi liber să bagi orice în tine, poate duce la crearea unor obiceiuri greșite, precum mâncatul în exces.
Totodată, e posibil să mănânci mai multe alimente nesănătoase, având în vedere că a trecut perioada de fasting și simți că ai nevoie de o recompensă. Sentimentul de răsplată este prezent și la celelalte diete, însă poate fi mai puternic în regimul intermitent, deoarece nu ai nicio regulă referitoare la ce poți să mănânci.
2. Nu a fost studiat îndeajuns
Postul intermitent a început să fie studiat relativ recent datorită potențialelor beneficii apărute. Primele studii au fost făcute pe rozătoare, iar efectele pe termen lung asupra oamenilor încă nu sunt cunoscute.
3. Pot apărea efecte secundare
Având în vedere că vei ține post 16 ore într-o zi, corpul tău va suferi niște efecte secundare (cel puțin în primele zile, până se adaptează), printre care și durerea de cap. Alte efecte secundare includ: senzație de slăbiciune, oboseală, disconfort, diaree, constipație etc.
Tipuri de post intermitent
Postul 16/8 – poți să mănânci doar într-o fereastră de 8 ore, iar timp de 16 ore (în care este inclus și somnul) nu mănânci nimic. Cea mai des întâlnită fereastră este între 13:00 și 21:00. De obicei se ține în fiecare zi.
Postul 5:2 – 2 zile pe săptămână nu mănânci nimic, iar 5 zile mănânci normal. Această variantă poate fi modificată, astfel încât în cele 2 zile de post să mănânci maximum 25% din caloriile obișnuite (de obicei 500-600 calorii).
Postul 12/12 – o variantă mai ușoară a postului intermitent, în care nu mănânci nimic 12 ore, iar în restul orelor poți mânca orice. Este recomandat pentru începători.
ADF (Alternate Day Fasting) – acest tip de post intermitent este destul de greu de implementat și este recomandat celor care fac asta de mai mult timp. Implică alternarea zilelor în care ții post și în care poți mânca.
Așadar, deși există mai multe tipuri, nu există un mod „corect” de a ține postul intermitent. E posibil să ai rezultate mai bune cu postul ADF decât cu postul 16/8, doar pentru că ți se potrivește mai bine programului tău. De aceea trebuie să experimentezi!
Ce poți să bei în timpul postului?
Am aflat că în timp ce ții post nu ai voie să mănânci nimic. Dar trebuie să te hidratezi, nu?
Ei bine, singurele băuturi pe care le poți bea atunci când ții post intermitent sunt băuturile fără calorii: apa, cafeaua neagră și ceaiul neîndulcit.
Băuturile cu calorii precum cafeaua cu lapte, smoothie-urile sau shake-urile proteice îți întrerup postul, deci trebuie băute doar în fereastra în care ai voie să mănânci.
Așadar, profită cât mai mult de băuturile fără calorii atunci când ții post, deoarece te vor ajuta să te menții hidratat și să te simți mai plin.
Pot să mă antrenez în timpul postului?
Deși sunt mari șanse să te simți slăbit și să amâni mersul la sală, poți să încerci. Chiar dacă nu ai consumat recent carbohidrați, corpul tău va folosi grăsimea ca sursă de energie.
Pot să iau suplimente în timpul postului?
Deși nu au fost făcute suficiente cercetări în acest sens, este improbabil ca suplimentele să anuleze beneficiile postului intermitent.
Totuși, ca să fii sigur, mai bine le iei atunci când mănânci. Mai ales pentru că unele suplimente sunt absorbite mai bine împreună cu o masă.
În schimb, dacă iei anumite medicamente, trebuie să te consulți cu medicul înainte să începi postul intermitent.
Concluzie
Postul intermitent presupune mâncatul doar într-o anume fereastră (care durează, de obicei, 8 ore), iar în restul zilei nu trebuie să mănânci nimic. Deși mai trebuie făcute cercetări pe această temă, postul intermitent poate avea numeroase beneficii, dar și unele efecte adverse.
Ține minte: imediat după ce trece perioada postului, trebuie să fii atent la ce mănânci, deoarece corpul tău va fi ca un burete, gata să absoarbă orice primește. Dacă te vei arunca direct la alimentele pline de zahăr, glicemia îți va crește mult prea repede și îți va dăuna. O variantă mult mai bună de a îți întrerupe postul este o masă bogată în proteine, grăsimi sănătoase și legume.
Și, nu în cele din urmă, ține minte: cea mai bună dietă este cea de care poți să te ții pe termen lung. Singurul mod în care poți afla dacă postul intermitent ți se potrivește este să îi oferi o șansă.