Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a trăi o viață sănătoasă, cu cât mai puține afecțiuni posibile, este să mănânci sanatos. Totuși, a mânca sanatos poate însemna lucruri diferite pentru fiecare om în parte. Deci, ce înseamnă să mănânci sanatos?
A mânca sanatos înseamnă să mănânci o varietate de alimente care îți oferă nutrienții necesari pentru a te simți bine, pentru a avea energie și pentru a fi sanatos. Acești nutrienți includ proteinele, carbohidratii, grăsimile, vitaminele și mineralele.
Practic, corpul nostru are nevoie de combustibil pentru a funcționa, iar acest combustibil trebuie „creat” printr-o dietă echilibrată. Când îi oferim corpului nostru combustibilul greșit sau nu îi oferim destul, corpul va trebuie să compenseze pentru a ne continua activitățile. Când mâncăm în exces combustibilul greșit, corpul nostru devine vulnerabil la unele boli, cum ar fi cele cardiovasculare, diabetul, hipertensiunea și unele tipuri de cancer.
Începe pas cu pas
Nu-ți imagina că vei putea renunța la dulciuri imediat după ce citești acest articol, pentru că n-o să reușești, ci doar o să fii dezamăgit. Începe pas cu pas: mâncai zilnic un baton de Snickers? Încearcă o zi să nu mănânci. Apoi 2. Apoi 3 și tot așa. Nu crezi că mănânci destule fructe și legume? Adaugă un singur fruct și o legumă pe zi timp de 7 zile. După 7 zile, mai adaugă unul și tot așa. Slow and steady wins the race.
Mănâncă mai puțină sare
Un adult nu ar trebui să consume mai mult de 6g de sare pe zi. Excesul de sare îți poate crește tensiunea, iar astfel pot apărea bolile cardiovasculare.
Chiar dacă nu adaugi sare în alimentele pe care le prepari, e posibil ca deja să mănânci prea mult. Citește mereu valorile nutriționale de pe etichetă pentru a monitoriza cantitatea de sare dintr-o zi. Un aliment este bogat în sare daca are mai mult de 1,5g per 100g.
Adaugă multe fructe și legume
Fructele și legumele sunt bogate în vitaminele și mineralele de care corpul tău are nevoie. De asemenea, conform unui studiu din 2008, acestea reduc șansele apariției unei boli cardiovasculare, cancer și diabet.
Este recomandat să mănânci cel puțin 5 porții de fructe și legume în fiecare zi și nu are importanță dacă sunt congelate, uscate sau la conservă.
Vezi și: Prima oară la sala de forta? 5 lucruri pe care să le faci
Ține snack-urile sănătoase la îndemână
Ai grijă la alimentele pe care le ții la vedere prin casă sau la birou. În momentul în care îți este foame, probabil vei mânca ce ai la îndemână. Așadar, „împodobește-ți” casa sau spațiul de lucru cu fructe, nuci, migdale sau alte snack-uri sănătoase.
Redu din zahărul adăugat și grăsimile procesate
Există 2 tipuri de grăsimi: saturată și nesaturată. Prea multă grăsime saturată poate mări nivelul de colesterol din sânge, iar asta duce la creșterea șanselor apariției bolilor cardiovasculare.
În medie, bărbații nu ar trebui să consume mai mult de 30g de grăsimi saturate pe zi, iar femeile nu mai mult de 20g.
Grăsimile saturate pot fi regăsite în: cașcaval, biscuiți, cârnați, unt, ciocolată, chips-uri etc.
Încearcă să reduci din grăsimile saturate și alege alimentele care conțin grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline, avocado sau peștii uleioși, bogați în Omega 3.
Cât despre zahăr, știm cu toții cât de nociv e. În general, bărbații nu ar trebui să consume mai mult de 36g de zahăr pe zi, iar femeile nu mai mult de 24g.
Nu uita să te hidratezi
Nu aștepta să-ți fie sete ca să bei apă. Dacă ți-e sete, înseamnă că ești deja deshidratat. Ia-ți o sticlă cu apă oriunde mergi și, din când în când, ia câte o gură. Puncte bonus dacă adaugi puțină zeamă de lămâie. Evită cu orice preț sucurile sau energizantele, pentru că au foarte mult zahăr. În general, bărbații trebuie să bea în jur de 3L de apă pe zi, iar femeile 2,2L, dar numerele diferă în funcție de greutate/activitățile zilnice.