Deși în România s-a renunțat complet la mască și la restricții, asta nu înseamnă că suntem protejați de coronavirus sau de alte boli transmisibile. Fie că ești tânăr sau în vârstă, corpul tău are nevoie de ajutor pentru a se apăra împotriva agenților patogeni, adică să aibă imunitatea puternică.
Sistemul imunitar este compus dintr-o colecție de celule, țesuturi și organe care ajută corpul să lupte împotriva infecțiilor și a altor boli. La unii acesta este puternic, la alții acesta este mai slab. Lucrul acesta depinde de un număr de factori, dintre care o parte sunt influențați de tine și de alegerile pe care le iei în viața de zi cu zi.
1. Mănâncă mai multe probiotice
Probioticele sunt alimente care conțin microorganisme vii, destinate să mențină sau să îmbunătățească bacteriile „bune” din organism. Practic, acționează ca hrană pentru microflora umană, astfel întărind și imunitatea. Dar nu te gândi că trebuie să mănânci viermi sau ceva :))
Câteva dintre alimentele care conțin probiotice sunt kefirul, iaurtul, murăturile sau oțetul din cidru de mere. De asemenea, este posibil ca probioticele să secrete substanțe care declanșează sistemul imunitar pentru a reacționa mai puternic, astfel prevenind patogenii de la a prelua controlul și a cauza boli (dar încă mai trebuie cercetat)
2. Fă mișcare
Fie că îți place să te plimbi, sau să ieși la alergat, sau să mergi la sală, este foarte important să faci mișcare. Aceasta are numeroase beneficii pentru sănătatea cardiovasculară, presiunea arterială, pentru siluetă și chiar pentru sănătatea mentală.
Conform acestui studiu, din 1002 de persoane participante, cei care au făcut mișcare cel puțin 5 zile pe săptămână au redus la jumătate riscul de a răci, comparativ cu cei care erau mai sedentari. Dacă totuși au prins o răceală, aceasta a avut simptome mult mai ușoare. În plus, și transpiratul ajută în mod direct. Studiul a arătat că temperatura ridicată a corpului poate ajuta la uciderea germenilor. În general, este recomandată mișcarea moderată pentru cel puțin 30 de minute pe zi.
3. Redu din stres
Din ce în ce mai multă lume devine stresată. Poate din cauza facultății, poate din cauza jobului, a relațiilor, sau a războiului, stresul pune stăpânire pe oameni și le face viața un calvar, fără ca aceștia să-și dea seama. Sfatul meu este să iei o pauză de la viața de zi cu zi și să îți faci mai mult timp pentru lucrurile care îți fac plăcere să le faci. Poți să scrii, să citești, să desenezi, să ieși cu prietenii, să faci o baie fierbinte, să faci yoga, orice. Dacă ai nevoie urgentă să scapi de stres și nu ai timp să faci cele de mai sus, încearcă un exercițiu de respirație. De exemplu, tehnica „box breathing”, despre care am vorbit în acest articol, la punctul 7.
Conform acestui studiu, stresul determină eliberarea hormonului cortizol, care poate stimula inflamația, un precursor al multor boli, în corpul tău.
În plus, conform acestui studiu, 276 de adulți sănătoși au fost expuși unui virus, apoi monitorizați în carantină. Cei care erau stresați aveau mai multe șanse să producă citokine, adică molecule care declanșează inflamația, și aveau de 2 ori mai multe șanse să devină bolnavi.
Și, ca un ultim motiv pentru care stresul îți afectează imunitatea, fiind stresat, este mult mai greu să fii atent la alte obiceiuri sănătoase, precum o dietă corectă sau dormitul suficient.
4. Spală-te des pe mâini
Deși, cu ocazia pandemiei, acest mesaj apare cam peste tot pe unde mergi, încă sunt unele persoane care nu fac asta. Chiar acum o săptămână am pățit să observ la sală pe cineva care a ieșit de la toaletă fără să se spele pe mâini, și nu m-am simțit deloc ok.
Spălatul pe mâini ne ajută să ținem virușii și bacteriile la distanță. Nu numai de mâini, ci și de ochi, gură, sau de nas. Astfel, sistemul imunitar nu va fi copleșit de prea mulți atacatori.
CDC-ul (Centers for Disease Control and Prevention) recomandă să ne spălăm pe mâini cu săpun și apă pentru cel puțin 20 de secunde, sau cantitatea de timp care ți-ar lua să cânți primele 2 versuri din imnul României, „Deșteaptă-te, române!” (asta nu au spus-o ei)
5. Dormi mai mult
Știu, știu, probabil ai mai auzit acest sfat de zeci de ori. Dar funcționează. Lipsa somnului îți poate dăuna grav calității vieții. Dacă nu dormi destul, corpul nu are timp să se repare, ceea ce reduce din puterea sistemului imunitar. Simplul act de a dormi atât cât are corpul tău nevoie îi va oferi acestuia șansa de a se regenera. Totuși, câteodată se întâmplă să dormi, dar somnul se joacă de-a v-ați ascunselea și nu vrea să fie găsit. Dacă pățești des asta, încearcă să:
- reduci din timpul trecut cu ochii în ecrane înainte de culcare (cel puțin 2 ore)
- eviți posibilele surse de stres înainte de culcare (social media, știri, e-mail-uri legate de muncă etc.)
- nu mănânci cu puțin timp înainte de culcare
- nu tragi un pui de somn după ora 16, deoarece vei adormi muuult mai greu seara
- îți faci camera mai întunecoasă
Totuși, cât de mult trebuie să dormi? Conform National Sleep Foundation, adulții până la vârsta de 64 de ani ar trebui să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte, iar cei de peste 64 de ani ar trebui să doarmă între 7 și 8 ore. Conform acestui studiu, participanții care au dormit mai puțin de 6 ore pe noapte aveau de 4 ori mai multe șanse să răcească.
6. Mănâncă mai multe fructe & legume
70% din sistemul imunitar se află în intestine, deci atunci când acesta este sănătos, putem rezista mai ușor infecțiilor. Dacă nu e sănătos, imunitatea va avea de suferit.
Indiferent de obiectivul tău, dieta joacă un rol important în atingerea acestuia. Iar aici este inclus și obiectivul de a-ți întări imunitatea.
Alimentele precum fructele și legumele, dar și nucile sau semințele conțin vitamine și minerale esențiale, cât și antioxidanți puternici care sprijină anumite celule din sistemul imunitar. În plus, dacă pui în practică acest sfat, farfuria ta va arăta ca un curcubeu drăguț, instagramabil 🙂
7. Atenție la cantitatea de alcool consumată
Știu că s-au deschis cluburile și s-a dat drumul la petreceri care țin până dimineața, dar asta nu înseamna că trebuie să bei până uiți de tine. Consumul ridicat de alcool afectează grav imunitatea, dar și restul corpului. În plus, mahmureala duce la deshidratare, iar atunci când ești deshidratat celulele corpului tău nu sunt în stare să funcționeze la nivelul optim.
8. Bea niște ceai
Fie că este verde, negru sau herbal, cam toate ceaiurile sunt puternice când vine vorba de a ajuta sistemul imunitar. Ceaiul conține polifenoli sub formă de flavonoide. Flavonoidele sunt chimicale care ajută la calmarea răspunsului inflamator produs de sistemul imunitar. Și sunt și o sursă bună de antioxidanți. Încearcă să alternezi ceaiurile pe care le bei, pentru a te asigura că profiți de o cantitate variată de flavonoide. A, da, ceaiul te va ajuta și cu stresul de care vorbeam mai sus.