Sportul este printre cele mai bune metode de a îți menține corpul sănătos și de a îți întări sistemul imunitar.
Totuși, probabil ai auzit de la părinții sau de la prietenii tăi că nu e bine să faci sport atunci când ești răcit, și te-ai întrebat dacă este adevărat sau nu. Hai să vedem care este răspunsul.
Sportul și răceala
Deci, este bine să faci sport atunci când ești răcit sau nu? Răspunsul este: depinde.
Nu toate răcelile sunt la fel. În unele cazuri, o răceală poate însemna nas înfundat și o durere slabă de gât. În alte cazuri, poate însemna febră puternică și durere în piept.
Activitatea fizică ușoară sau moderată este, de obicei, în regulă atât timp cât ai o răceală obișnuită.
Însă, dacă printre simptome se numără febra și tusea puternică, atunci este mai bine să iei o pauză de câteva zile până să te întorci înapoi la sport.
Îți va trece răceala mai repede dacă vei face sport?
Nu chiar. Activitatea fizică moderată și regulată te ajută în timp să ai un sistem imunitar mai puternic. Totuși, nu există dovezi care să ateste că sportul atunci când ești răcit scurtează durata răcelii.
În schimb, mișcarea te va putea ajuta să te simți mult mai bine, deoarece eliberează endorfine și alți hormoni în corp.
Ține minte, totuși, că dacă te antrenezi mult prea intens atunci când ești răcit, poți înrăutăți situația. Asta se întâmplă deoarece numărul de celule albe care se luptă cu infecțiile poate scădea. Astfel, îi va fi mai greu corpului tău să se lupte cu răceala și îți va lua mai mult să te recuperezi.
Pe lângă asta, dacă alegi să faci sport, corpul tău se va deshidrata mult mai repede. Deci asigură-te că ai mereu lângă tine o sticlă de apă și că ești continuu hidratat.
Vezi și: Banana Bread / Chec cu banane fara zahar – reteta simpla, de post
Ce exerciții sunt recomandate?
În timp ce faci sport, corpul tău se luptă concomitent cu infecțiile. Deci este bine să nu încerci să îți bați vreun record din trecut în perioada următoare.
Cele mai bune exerciții pe care le poți face atunci când ești răcit sunt jogging-ul la o intensitate scăzută, mersul pe bicicletă și antrenamentul ușor cu greutățile.
Printre exercițiile care nu sunt recomandate se numără: alergările lungi, exercițiile HIIT și antrenamentul intens cu greutăți.
Vezi și: 17 exercitii pentru fesieri pe care le poți face acasa
Concluzie
Așadar, dacă simptomele nu sunt prea puternice și vrei să faci sport, go for it! Alege un antrenament cu o durată și o intensitate scăzută și cu siguranță te vei simți mai bine.
Nu te aștepta să ai aceeași rezistență ca înainte. O mare parte din energia noastră atunci când suntem bolnavi se duce în lupta cu virușii sau bacteriile din corp, așa că nu va mai fi multă rămasă și pentru sport. Deci nu te speria dacă nu vei mai putea continua după puțin timp.
Totuși, oprește-te imediat dacă începi să respiri vizibil mai greu, începi să te amețești sau îți pierzi echilibrul. Corpul tău este ghidul tău. Câteva zile repaus atunci când ești bolnav nu o să-ți afecteze progresul. Spor la antrenament!
Sursă foto: https://stock.adobe.com/