Există puține diete în toată lumea asta care sunt atât de des recomandate precum dieta mediteraneana. Mai mult – în America a fost votată anual în ultimii 5 ani drept cea mai bună dietă.
Asta se întâmplă deoarece nu este chiar o „dietă” în adevăratul sens al cuvântului, ci mai mult un stil de viață. Nu trebuie să scoți telefonul după fiecare masă și să adaugi alimentele în aplicație pentru a vedea câte calorii și câti carbohidrați ai consumat, iar oamenii nu se simt atât de restricționați precum în alte diete.
Ce este dieta mediteraneana?
Dieta mediteraneana este o dietă ce presupune consumarea alimentelor de bază pe care le consumă cei care locuiesc în țările apropiate Mării Mediterane, precum Italia, Croația sau Grecia.
Este o dietă bogată în fructe, legume, nuci, alimente integrale și fructe de mare.
Dieta mediteraneană nu este o dietă restrictivă care se concentreaza pe eliminarea mai multor alimente din alimentația ta (precum alte regimuri cunoscute).
De obicei se evită alimentele bogate în grăsimi saturate. Astfel, nu se consumă carnea roșie, alimentele cu zahăr adăugat și unele lactate (în unele meniuri cașcavalul și iaurtul poate fi inclus).
Grăsimile din această dietă trebuie luate din avocado, nuci, ulei de măsline sau din peștii grași.
În acest fel, multe dintre alimentele procesate din dietele obișnuite sunt eliminate, iar farfuriile sunt, de obicei, pline de culori (a.k.a. instagramabile 🙂 )
În plus, dacă îți place să consumi ocazional vin, atunci vei iubi această dietă. Planul alimentar îți permite să consumi cantități moderate de vin roșu (maxim un pahar pe zi). Atenție: „îți permite”. Dacă nu obișnuiești să consumi alcool, nu trebuie să o faci doar din cauza dietei mediteraneene.
De ce să încerci dieta mediteraneana?
Motivul principal pentru care tot mai mulți urmează o dietă mediteraneană este pentru că nu este atât de restrictivă precum alte diete. Practic, aceasta implică să ai un stil alimentar cât mai apropiat de oamenii dintr-o anumită regiune.
De notat e faptul că 2 dintre cele 5 zone în care oamenii trăiesc mai mult și au șanse mai mici de a dezvolta boli periculoase sunt orașe mediteraneene (Ikaria din Grecia și Sardinia din Italia)
Care sunt beneficiile dietei mediteraneene?
Dieta mediteraneana este cunoscută pentru beneficiile pe care le aduce asupra sănătății inimii. Astfel, riscul aparației bolilor de inimă va scădea, reducând mortalitatea din cauze cardiovasculare. În plus, reduce din colesterolul „rău” și este asociată cu o probabilitate mai mică de apariție a anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de sân, dar și de afecțiuni precum Parkinson și Alzheimer.
Pe lângă asta, un plan alimentar tipic dietei mediteraneene implică consumul a aproximativ 9 porții de fructe și legume într-o zi. Astfel, corpul tău va fi plin de antioxidanți care te vor ajuta la o sănătate per total mai bună.
Te poate ajuta dieta mediteraneana să slăbești?
Fiind de mult timp o dietă tradițională pentru multe culturi din toată lumea, dieta mediteraneană nu a fost concepută pentru pierderea în greutate. Totuși, fiind una dintre cele mai sănătoase diete din lume, este automat bună și pentru a te ajuta să slăbești.
Un studiu din 2016 făcut pe oameni supraponderali a testat acest lucru. Timp de un an, un grup a urmat dieta mediteraneană, iar celălalt grup s-a concentrat să consume doar produse low-fat. După un an, cei din grupul care a urmat dieta mediteraneana au slăbit cu 4 kg mai mult decât cei din celălalt grup.
Totuși, cercetătorii au observat aproximativ aceleași rezultate și in alte diete, precum dieta keto sau dieta low-carb. Astfel, au ajuns la concluzia pe care voiam să o menționez:
Nu există o dietă minune cu care vei slăbi. Atât timp cât ești in deficit caloric, atunci vei slăbi. Poți face asta cu orice dietă, cât timp te ții de ea și de planul stabilit.
Ce alimente poți mânca?
Următoarea listă conține câteva exemple de alimente pe care le poți mânca într-o dieta mediteraneana:
- Fructe: mere, pere, banane, portocale, căpșuni, piersici, struguri, roșii, avocado
- Legume: ciuperci, ardei gras, vinete, broccoli, roșii, spanac, ceapă, morcovi, dovlecei, cartofi dulci
- Oleaginoase, semințe: semințe de in, semințe de susan, semințe de floarea-soarelui, nuci, migdale, caju, unt de arahide, unt de migdale
- Alimente integrale: fulgi de ovăz, orez brun, pâine integrală, paste integrale
- Pești și fructe de mare: somon, păstrăv, ton, sardine, macrou, stridii, creveți
- Uleiuri: ulei de măsline, ulei de avocado, ulei de cocos
- Lactate: cașcaval, iaurt, lapte
Vezi și: 8 metode naturale de a-ți întări imunitatea (dovedite de experți)
Alimente care trebuie evitate
Următoarea listă conține câteva exemple de alimente care trebuie evitate într-o dieta mediteraneana:
- Zahăr adăugat: dulciuri, înghețată, suc
- Alimente din grâu alb: pâine albă, chipsurile
- Grăsimi trans: margarina, alimentele prăjite
- Alimente foarte procesate: fast-food, popcorn la microunde
Băuturi
În principiu, mereu ar trebui să alegi apa. Totuși, și cafeaua, și ceaiul sunt alegeri sănătoase pe care le poți face, dar trebuie să ai grijă cât zahăr adaugi.
În plus, așa cum am spus și mai sus, și vinul roșu este permis (într-o cantitate moderată), dar nu este necesar.
Concluzie
Locuitorii din zona mediteraneană se bucură de această dietă de câteva secole încoace datorită varietății alimentelor și de gustul acestora.
Este printre cele mai agreate diete din toată lumea, și pe bună dreptate: poate reduce din bolile cardiovasculare, obezitate, diabet sau alte boli, în timp ce îți îmbunătățește starea de bine.
Totuși, această dietă nu este chiar o „dietă”, ci mai mult un stil de viață. Nu trebuie să îți măsori caloriile sau macronutrienții după fiecare masă, ci este de ajuns doar să consumi un număr de alimente dintr-o anumită listă. Nu-i așa că este simplu?