Dacă ești la curent cu noile trenduri din fitness, probabil ai observat cum unele diete încep să devină din ce în ce mai populare. Printre acestea se numără și dieta ketogenica.
Deși principiile keto sunt cumva împotriva părerii generale despre alimentație (deoarece în loc să reduci din grăsimi, vei încerca să consumi cât mai multe), dieta ketogenică este surprinzător de populară.
Totuși, care e adevarul? Te ajuta să slabesti sau este o pacaleala? Hai să vedem răspunsul.
Ce este dieta keto?
Dieta ketogenică este o dietă în care înlocuiești alimentele bogate în carbohidrații cu alimentele bogate în grăsimi. De exemplu, alimentele precum pâinea, orezul sau cartofii sunt interzise sau reduse, în timp ce alimentele grase sau bogate în proteine sunt prioritizate.
În ce constă dieta keto? De ce funcționează?
Când urmezi dieta ketogenică, corpul tău nu se va mai baza pe carbohidrați ca fiind principala sursă de energie. Astfel, acesta va intra într-o stare metabolică, cunoscută ca și cetoza.
Starea de cetoza este atunci când metabolismul începe să ardă grăsimi în loc de carbohidrați pentru a furniza corpului energia necesară. Astfel vor fi produse niște molecule denumite cetone.
În mod normal, atunci când consumi zahăr sau carbohidrați, corpul tău le transformă în glucoză, adică zahărul din sânge. Pe urmă, ficatul tău eliberează insulină, care ajută celulele să absoarbă acea glucoză pentru energie.
Însă, atunci când nu oferi corpului tău destui carbohidrați, nu mai are cum să îi transforme în glucoză. Prin urmare, nivelul de zahăr din sânge rămâne scăzut, iar corpul tău creează cetone.
Vezi și: Dieta mediteraneana pas cu pas: ce este, alimente si beneficii
Ce alimente sunt recomandate?
Ca și la restul dietelor, și dieta ketogenică are anumite „reguli” care sunt menite să te ajute să ajungi la deficitul caloric.
O alimentație caracteristică dietei keto constă în 75% grăsimi, 20% proteine și 5% carbohidrați.
Procentele pot varia după bunul plac, însă, în general, nu trebuie să consumi mai mult de 30g de carbohidrați pe zi.
Printre alimentele permise în dieta keto, se numără:
- carne
- ouă
- pește gras
- lactate (high fat)
- nuci
- avocado
- ulei de măsline
- ulei de cocos
- unt de arahide
- unt de migdale
- broccoli
- ardei
- roșii
- ciuperci
Alimentele care nu sunt recomandate atunci când urmezi dieta keto sunt:
- pâine
- paste
- mere
- banane
- struguri
- orez
- cartofi
- dulciuri
- uleiul de floarea soarelui
- alimentele procesate
Așadar, o bună parte din alimentele pe care le consumă marea majoritate a populației sunt „interzise” în dieta keto.
Ce băuturi sunt recomandate în dieta keto?
Presupun că nu este o surpriză că sucurile și alcoolul nu au ce căuta în această dietă. Băuturile keto-friendly sunt:
- apa – ia-ți o sticlă plină cu apă cu tine peste tot și ia din când în când câte o gură. Ține minte: dacă ți-e sete, înseamnă că ești deja deshidratat.
- cafeaua – însă fără să adaugi zahăr sau îndulcitori. Cafeaua neagră te poate ajuta chiar să slăbești.
- ceaiul – cel verde este recomandat indiferent dacă urmezi sau nu o dietă, având nenumărate beneficii. Totuși, la fel ca și cafeaua – fără zahăr adăugat.
Poți slăbi dacă vei urma dieta keto?
Da, poți slăbi. Cel puțin atât timp cât ești în deficit caloric.
Partea bună la dieta keto este că, renunțând aproape complet la carbohidrați, vei renunța automat și la alimentele pe care cam toată lumea le mănâncă în exces și care conțin atât de multe calorii. Totodată, o dietă bogată în grăsimi și în proteine înseamnă o dietă sațioasă. Deci principiile keto te pot ajuta să ajungi la deficit caloric.
Totuși, la fel ca la majoritatea dietelor, sunt șanse mari ca efectul să fie temporar, iar atunci când vei renunța la această dietă, vei pune kilogramele la loc la fel de rapid cum le-ai dat jos.
Dieta keto este o dietă extremă și nu oferă o abordare sănătoasă/echilibrată asupra alimentației, fapt pentru care este greu de menținut pe termen lung. Chiar a fost creată în primă instanță pentru a ajuta copiii ce suferă de diabet, fiind urmată doar sub supraveghere medicală.
Vezi și: Ai probleme cu postura? 5 exerciții pentru durerea de spate
Care sunt simptomele dietei ketogenice?
Deoarece vei reduce considerabil cantitatea de carbohidrați, îți vei supune corpul la un șoc, fapt pentru care acesta poate reacționa ciudat.
Simptomele ce apar în starea de cetoză sunt deseori temporare. Acestea pot fi durerea de cap, insomnie, gura uscată, constipație, greață sau oboseala.
În plus, deoarece dieta constă în reducerea consumului de carbohidrați, asta înseamnă că nu vei consuma o cantitate prea ridicată de fibră dietetică. Asta poate avea un efect negativ asupra sănătății intestinului.
Dieta keto nu este potrivită pentru toată lumea. Deci, dacă dorești să o încerci, cel mai bine este să discuți cu medicul tău înainte.
Meniu keto pe zile
Dacă ai discutat cu medicul tău și te hotărăști să urmezi această dietă, atunci probabil vrei să găsești niște idei de mese recomandate.
Din fericire, nu trebuie să îți bati prea tare capul cu asta. Cei de la LifeBox.ro îți vor pregăti și livra 3 mese pe zi. Partea bună este că toate mesele vor fi keto-friendly, planificate de un nutriționist!
Mai multe detalii legate de meniul keto de pe LifeBox.ro poți vedea aici.
Suplimente pentru dieta keto
Fiind o dietă foarte restrictivă, nivelul scăzut de carbohidrați te poate lua prin surprindere la început.
Astfel, pentru a evita „capcanele” de început ale acestei diete, îți poți face viața mai ușoară cu niște suplimente:
- cafeina – vei experimenta la început o energie scăzută per total, iar cafeina îți va fi de folos. Poți cumpăra suplimente cu cafeină de aici.
- creatina – aceasta are nenumărate beneficii și este recomandată fie că urmezi sau nu o dietă. Poți cumpăra creatină de aici.
- proteine Whey – nu numai că te ajută la refacerea musculaturii, dar te ajută și să te simți mai sațios. Poți cumpăra suplimente cu proteine de aici.
Sursă foto: https://stock.adobe.com/