Dacă obișnuiești să te trezești devreme sau să muncești până târziu, sunt aproape sigur că cel mai bun prieten al tău este cafeaua. Fie că este neagră, cu lapte sau cu zahăr, cafeaua are ceva special care îți mângâie sufletul. Mulți dintre noi chiar avem dificultăți în a trece peste o zi fără să bem cel puțin o ceașcă de cafea.
Dar, pe langă abilitățile cafelei de a ne trezi și de a ne energiza, știai că te poate ajuta să slăbești? Surprinzător, nu? Cu atât mai mult, cafeaua neagra este bogată în nutrienți și în antioxidanți. Consumul zilnic moderat de cafea neagra poate reduce riscul de cancer, de boli cardiovasculare sau de diabet.
Hai să vorbim mai mult despre cafeaua neagra și cum te poate ajuta aceasta să slăbești.
Ce este cafeaua neagra?
Cafeaua neagra este o băutură obținută din boabe de cafea prăjite. Boabele sunt măcinate și înmuiate în apă, ceea ce le eliberează aroma, culoarea, conținutul de cofeină și substanțele nutritive. Deși cafeaua este adesea servită fierbinte, aceasta poate fi servită și cu gheață.
În majoritatea țărilor, cafeaua este savurată de obicei la micul dejun. Este preferată dimineața, deoarece conținutul său de cofeină oferă efecte stimulatoare care pot ajuta oamenii să se simtă mai treji.
Mulți oameni își adaugă în cafea lapte, zahăr, îndulcitori sau alte ingrediente pentru a o face mai cremoasă sau pentru a reduce din aroma amară. Totuși, în momentul în care i se adaugă aditivi, aceasta nu va mai fi „cafea neagra”, iar unele dintre beneficiile despre care vom vorbi în această postare nu vor mai apărea.
Valori nutriționale
O cană de cafea neagra (240 mL) are:
- Calorii: 2
- Proteine: 0 g
- Grăsimi: 0 g
- Carbohidrați: 0 g
- Fibre: 0 g
- Cofeină: 96 mg
Totuși, în funcție de timpul de preparare, cafeaua preparată la rece poate avea mai mult de 96 mg de cofeină per cană.
Cafeaua conține, de asemenea, și cantități mici de vitamine, minerale și polifenoli.
Cum te poate ajuta cafeaua neagra să slăbești?
Cafeaua neagra are mai multe beneficii ce te vor ajuta să-ți atingi obiectivul de a slăbi.
1. Este slabă în calorii
Pentru a slăbi, trebuie să fii în deficit caloric, adică să consumi mai puține calorii decât arzi. Poți ajunge la deficitul caloric fie făcând mai multe activități (astfel vei arde mai multe calorii), fie consumând mai puține calorii.
Cafeaua neagra este o băutură ideală pe care să o consumi atunci când vrei să slăbești, deoarece are doar 2 calorii per cană.
Totuși, numărul caloriilor poate crește foarte ușor în momentul în care începi să adaugi lapte, zahăr sau alți aditivi (practic, atunci când nu mai este „neagra”.
2. Accelerează metabolismul
După cum am scris și în acest articol, în care am vorbit mai mult despre metabolism, cofeina accelerează metabolismul prin creșterea ratei metabolice de repaus, adică rata la care arzi calorii atunci când te odihnești.
Metabolismul se referă la procesul de a converti alimentele în energie. Un metabolism rapid va arde mai repede caloriile. Un metabolism lent va arde mai încet caloriile.
Un studiu din 2018 a constatat că participanții care au băut mai multă cafea pe parcursul a două luni au avut un metabolism mai rapid.
Totuși, fiecare persoană este diferită, și este posibil ca metabolismul unei persoane să nu fie afectat de cafeaua neagra în aceeași măsură în care este afectat metabolismul altei persoane.
3. Conține acid clorogenic
Cafeaua neagra conține, de asemenea, o substanță numită acid clorogenic, care ajută la pierderea în greutate. Prezența acidului clorogenic în cafeaua neagra încetinește producția de glucoză în organism, reducând riscul diabetului. În plus, formarea de noi celule adipoase este redusă, rezultând mai puține calorii în organism.
Acidul clorogenic acționează ca un antioxidant. Acesta ajută la controlul tensiunii arteriale, ajută la pierderea în greutate și la menținerea nivelului normal de zahăr din sânge.
4. Reduce din senzația de înfometare
Apetitul este influențat de mai mulți factori, printre care tipurile de alimente pe care le mănânci, activitatea fizică sau hormonii. Deși nu există încă suficiente studii pentru a stabili cu siguranță că cofeina reduce din apetit, cercetările au arătat că reduce din nivelurile grelinei, adică hormonul care te face să te simți înfometat.
Un studiu din 2014 a constatat că participanții au simțit senzația de sațietate mai des și și-au redus aportul alimentar în doar patru săptămâni de la consumul zilnic de cafea, în funcție de nivelul lor de grelină.
Dezavantajele cafelei negre
Cafeaua neagra nu prea are multe dezavantaje atunci când este consumată în moderație.
Totuși, prea multă cofeină – fie din cauza consumului ridicat de cafea sau a băuturilor energizante – pot cauza efecte secundare inconfortabile, precum insomnia, anxietatea, durerea de cap sau de stomac.
În general, este recomandat ca un adult să consume până la 400 mg de cofeină pe zi. Totuși, dacă ești însărcinată sau iei anumite medicamente pe bază de rețetă, cantitatea trebuie redusă.
Cafeaua neagra este, totodată, puțin acidă, iar unele persoane consideră că le irită stomacul.
În final, cafeaua are un efect diuretic, adică vei produce mai multă urină decât de obicei. De asemenea, poate trage lichid în tractul digestiv, provocând un efect laxativ la unele persoane.
Concluzie
Cafeaua neagra este o băutură care îți stimulează energia, cu numeroase beneficii pentru sănătate. Numărul mic de calorii, conținutul de cofeină sau acidul clorogenic te pot ajuta să slăbești și, astfel, să îți atingi obiectivele.
Totuși, este important să fiți atenți la cât de mult beți. O cană de cafea neagra are în jur de 96 mg de cofeină, iar un adult nu ar trebui să consume mai mult de 400 mg pe zi (chiar deloc cu câteva ore înainte de culcare).