Dacă ești interesat de metode care pot accelera metabolismul, atunci probabil vrei să știi cum să arzi mai multe calorii sau, mai specific, cum sa slabesti. Ai ajuns unde trebuie.
Metabolismul corpului este deseori învinovățit pe nedrept. Nu poți să slăbești? Metabolismul e de vină. Nu poți să te îngrași? Metabolismul e de vină.
Hai să vedem ce este metabolismul, cum te poate ajuta să slăbești si care sunt tehnicile care vor ajuta la accelerarea metabolismului.
Ce este metabolismul?
Metabolismul reprezintă totalitatea reacțiilor biochimice care se petrec în sânul organismului. Practic, se referă la procesul de a converti alimentele în energie. Un metabolism rapid va arde mai repede caloriile. Un metabolism lent va arde mai încet caloriile.
Viteza metabolismului depinde de mai mulți factori, precum vârsta, sexul, grăsimea corporală, masa musculară, nivelul de activitate și geneticul.
Deși o persoană nu își poate modifica geneticul pentru un metabolism mai lent sau mai rapid, există câteva lucruri pe care le putem face pentru a mări viteza la care corpul nostru procesează caloriile.
Majoritatea părerilor despre metabolism sunt greșite
Multe persoane sunt de părere că metabolismul le-a afectat toată viața până acum, și, din cauză că au un metabolism lent, nu sunt la greutatea dorită. Așadar caută metode de accelerare a metabolismului și apoi sunt de părere că gata, vor slăbi imediat. Lucrurile nu sunt atât de roz.
Dacă ne interesăm la ce face metabolismul mai exact pentru a arde calorii, vom observa că majoritatea energiei folosite este pentru a ne ține în viață.
Da, putem avea un metabolism mai rapid, însă per total nu va face mare diferență. Și nu te demoraliza dacă vei face toate lucrurile posibile pentru un metabolism rapid, în timp ce greutatea rămâne aceeași. Continuă cu lucrurile de bază: deficit caloric, monitorizarea meselor și a caloriilor, mâncatul sănătos, sport și odihnă.
Cum poți accelera metabolismul?
1. Ridică greutăți
(aici nu mă refer la greutățile vieții, deși și acestea trebuie ridicate 🙂 )
Rata metabolică bazală este necesarul zilnic de energie al unui organism aflat în repaus. Mai simplu, este numărul de calorii pe care îl arzi stând degeaba. Și cine nu vrea să ardă mai multe calorii stând degeaba?
Această rata metabolică bazală este mult mai mare în rândul oamenilor care au o masă musculară mai mare. Fiecare kg de masă musculară are nevoie de aproximativ 15 calorii pe zi pentru a se susține, în timp ce kg-ul de grăsime are nevoie doar de 4 calorii. Nu par multe calorii, însă în timp se adună.
Prin urmare, dacă nu o faci încă, mergi la sală și ridică greutăți. Îți va îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.
2. Mănâncă mai multe proteine
După ce mănânci, rata metabolismului crește pentru câteva ore. Atunci când consumi un aliment, corpul tău va arde niște calorii în plus pentru simplul fapt că folosește energie în timpul digestiei. Acesta este efectul termic al alimentelor.
Proteinele folosesc cea mai multă energie pentru efectul termic, accelerând metabolismul cu 20-30%, comparativ cu 5-10% la carbohidrați și 0-3% la grăsimi.
Pe lângă asta, proteinele te fac să te simți mai plin, prevenind mâncatul în exces.
Acest studiu a demonstrat că oamenii tind să consume cu aproximativ 441 calorii mai puține atunci când cantitatea totală de proteine reprezintă 30% din alimentația lor.
Alimente bogate în proteine:
- ouă
- carnea
- tonul/somonul
- iaurtul grecesc low-fat
3. Relaxează-te
Stresul afectează nivelul de hormoni și poate determina organismul să producă mai mult cortizol decât de obicei.
Cortizolul este un hormon care ajută la reglarea apetitului. În acest studiu din 2011, cercetătorii au găsit niveluri anormale de cortizol la persoanele care se confruntau cu mâncatul compulsiv. Acest lucru poate duce la un metabolism mai lent.
Pe lângă acest lucru, stresul afectează direct calitatea vieții, dar și a somnului, care poate influența metabolismul.
4. Bea ceai verde
Studiile arată că ceaiul verde are un rol în accelerarea metabolismului, într-o mică măsură.
Pe lângă faptul că are cafeină, care ajută direct la un metabolism rapid prin creșterea ratei metabolice de repaus, acesta îți oferă și galat de epigalocatechină, un ingredient ce accelerează metabolismul (dovedit științific).
În general, se recomandă să bei maximum 2 căni de ceai pe zi.
5. Dormi mai mult
Somnul nu duce la un metabolism rapid, însă lipsa somnului va crea un dezechilibru hormonal în corpul tău, ce va duce la tulburări ale alimentației.
Lipsa somnului poate face ca o persoană să fie mai înfometată pe timpul zilei și să se simtă mai puțin satisfăcută pe măsură ce mănâncă. În plus, va provoca poftele pentru dulciuri.
Dacă pățești des să te pui în pat obosit, însă să nu poți adormi, citește acest articol.
6. Bea mai multă apă
Studiile au demonstrat că cei care beau mai multă apă tind să ardă mai multe calorii.
Acest efect de ardere al caloriilor poate să fie și mai mare dacă bei apă rece, deoarece corpul tău va folosi energie pentru a o încălzi la temperatura corpului (link către studiu)
În plus, apa te va ajuta și să te simți mai plin. Dacă bei apă cu 30 de minute înainte de o masă, vei tinde să mănânci mai puțin.
Concluzie
Accelerarea metabolismului este posibilă prin schimbări mici ale lucrurilor pe care le facem zi de zi, iar un metabolism rapid te va ajuta să arzi mai multe calorii.
Totuși, nu îți pune speranța prea mare în asta. Știu că e tentant să învinovățești metabolismul în loc să îți asumi vina, dar la baza scăderii în greutate va sta tot deficitul caloric, deci alimentația ta zilnică.